Godba Slovenskih železnic nas je navdušila v Radečah

Godba Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta je tri novoletne koncerte tokrat pripravila v Šentjanžu, v domačem Zidanem Mostu ter po novem letu v Radečah.

Poslušalce so navdušili z zelo raznolikim in zahtevnim programom. Začeli so Uverturo za pihalni orkester in skladbo Angels in the Architecture  ki so ju igrali na tekmovanju. Nato sta se kot solista na trobenti in pozavni nadvse izkazala Nejc Zahrastnik in Matej Štih.

Matej Štih in Nejc Zahrastnik

Kri po žilah so poslušalcem spustili z dinamično cigansko skladbo in se s kitajsko domovinsko pesmijo ob kateri so se spomnili turneje po Kitajskem.

Izjemna solistka Ema Petavar

Ob koncu koncerta sta z godbo nastopila tudi Ema Petavar, ki je ponovno izjemno interpretirala zahtevno pesem Hero, in Janez Krivec s priredbo Siddhartinih pesmi, ki jo je za orkester priredil Peter Tovornik. Koncert so sklenili, kot se to za novoletni koncert spodobi, s Straussovimi melodijami in Silvestrskim poljubom.

Godba Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta je z nizom treh novoletnih koncertov sklenila nadvse uspešno leto. Godbenice in godbeniki so se poleg številnih nastopov v 2019 udeležili kar dveh tekmovanj na najvišji državni ravni ter nadvse uspešno koncertirali tudi na Kitajskem. Maja so v Krškem na tekmovanju Zveze slovenskih godb prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo za igranje v koncertni, najvišji, težavnostni stopnji, oktobra pa so prejeli prav tako zlato plaketo s posebno pohvalo na tekmovanju v korakanju in show programu. To sta velika uspeha, saj je nadvse zahtevno obdržati najvišjo raven kakovosti na dveh tako različnih področjih, najprej v koncertnem igranju klasične glasbe in nato po nekaj mesecih še v korakanju in figurativi. Poleg tega so se člani Godbe Slovenskih železnic na povabilo kitajskega ministrstva za kulturo udeležili tudi koncertov na festivalu pihalnih orkestrov v vzhodnokitajskem mestu Rizhao. Tam so jih razglasili za najboljši orkester festivala.

Godbeniki in godbenice pa so se na tokratnih koncertih presenetili tudi dirigenta. Leta 2019 je bilo namreč natanko 20 let odkar je tudi uradno prevzel vodenje Godbe. V Zidanem Mostu so mu zato pripravili prav posebno presenečenje in mu tudi na radeškem koncertu predali zahvalo za njegovo energijo in delo pri Godbi Slovenskih železnic.

Komentiraj